Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Βιβλία Τέχνης Ελεύθερα στον Ιστό από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη




Θερμές ευχαριστίες για τη φωτογραφία του Μητροπολιτικού Μουσείου στον Τσαλαπετεινό!


Ένα από τα 10 μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία τέχνης παγκοσμίως είναι το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Εκεί, σε μια πραγματική μητρόπολη, χτυπά η καρδιά της σύγχρονης τέχνης. Με παράδοση από το 1870, διαθέτει σήμερα 17 παραρτήματα, όπου φιλοξενούνται μόνιμες συλλογές με πάνω από 2.000.000 εκθέματα. Το κεντρικό κτίριο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Central Park.

Στις συλλογές του Μουσείου εκπροσωπούνται η ελληνική και αιγυπτιακή αρχαιότητα, το Βυζάντιο, η ισλαμική και η κινεζική τέχνη, η ασιατική, αφρικανική και ωκεανική τέχνη γενικότερα. Περίφημες είναι οι συλλογές του μεγάλων Ευρωπαίων ζωγράφων, μεγάλων Αμερικανών ζωγράφων αλλά και κορυφαίων εκπροσώπων της μοντέρνας τέχνης. Κοντά σε αυτά πρέπει να αναφερθούμε στην περίφημη συλλογή μουσικών οργάνων, καθώς και στη βιβλιοθήκη του Thomas J. Watson που αριθμεί περί τις 900.000 τόμους, σχετικούς με ζητήματα τέχνης. Με όλη αυτή τη σκευή, καθώς και πολλές ακόμα μικρότερες συλλογές, αλλά και τις σημαντικότατες περιοδικές του εκθέσεις και μεγάλες του διοργανώσεις, είναι ένα μουσείο που έχει σαφή εκπαιδευτικό προσανατολισμό, πριμοδοτώντας τη Σπουδή των Εικαστικών Τεχνών, αλλά και τη σύνδεση της τέχνης με την καθημερινότητα, την ενθάρρυνση γραφιστικών, σχεδιαστικών κ.ά. εφαρμογών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του το Μητροπολιτικό Μουσείο εκδίδει περί τους 30 καταλόγους το χρόνο, παράγοντας σημαντικότατο βιβλιογραφικό και εκδοτικό έργο στο χώρο της τέχνης.

Έργα μισού αιώνα από το μεγάλο αυτό θησαυρό διαθέτει σήμερα ελεύθερα στο κοινό και τους χρήστες του διαδικτύου, που ανέρχονται σε 1475 τίτλους το σύνολο.

Μπορείτε να τους εξερευνήσετε και να τους κατεβάσετε εδώ

Καλή εξερεύνηση και καλή διασκέδαση.


    

  

    

  

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου