Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015

Αραβικός κόσμος, ο γνωστός άγνωστοςΑραβικός κόσμος, ο γνωστός άγνωστος ǁ 15 χρόνια Μαΐστρος


Οι άνθρωποι του Μαΐστρου υπηρετούμε με συνέπεια από τη στιγμή της ίδρυσης του εκδοτικού οίκου τη βαθιά γνωριμία με ποικίλους πολιτισμούς σε μια λογική συνάντησης, σεβασμού, διαλόγου και δημιουργικής αλληλεπίδρασης, όχι μόνο σε ένα στείρο πλαίσιο εισαγωγής ιδεών.

Οι μεταφράσεις από τις λεγόμενες "περιφερειακές" γλώσσες, δηλαδή πάντα από τη γλώσσα του πρωτοτύπου, είναι πάγια πολιτική του εκδοτικού μας οίκου.

Μια σειρά μεταφράσεων από τα αραβικά καθώς και η έκδοση μελετών Ελλήνων και ξένων μελετητών μας φέρνουν πιο κοντά στον αραβικό κόσμο. Η γνωριμία με τον αραβικό κόσμο πηγάζει από την ευρύτερη επικαιρότητα, αλλά και από τη μακραίωνη ειρηνική επί το πλείστον γειτνίαση. Μετά τα δραματικά γεγονότα του τελευταίου διαστήματος, αποκτά χαρακτήρα επιτακτικό και επείγοντα.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τα θύματα των επιθέσεων τόσο στο Παρίσι όσο και στο Λίβανο κ.α. και συμπαραστεκόμαστε στον πόνο των δικών τους ανθρώπων. Σε όλη τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, από τη Λιβύη έως τη Συρία το Ιράκ και την Τουρκία ο πόλεμος μαίνεται. Η γη αυτή είναι μια αιμορραγούσα πληγή του παγκόσμιου χάρτη, εδώ και κάμποσα χρόνια. Μια φωτιά που καίει αδιακρίτως αθώους και ενόχους, που οδηγεί μυριάδες σε μία ασύλληπτου πόνου προσφυγιά. Αμέτρητα θύματα οι άμαχοι, τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συνηθίσουμε ως κάτι το αναπόφευκτο, ως μια φυσική καταστροφή.

Οι εκδόσεις Μαΐστρος, καιρό πριν τα γεγονότα στο Παρίσι, είχαν ξεκινήσει το σχεδιασμό και τη διοργάνωση διήμερης εκδήλωσης με θέμα: «Αραβικός κόσμος, ο γνωστός άγνωστος», επιδιώκοντας να ανοίξουμε το ζήτημα του αραβικού κόσμου, της Μέσης Ανατολής αλλά και του Ισλάμ στο πλαίσιο μιας πολυπρισματικής θεώρησης. Η θλιβερή επικαιρότητα, που κλόνισε το δυτικό κόσμο, δεν μπορεί να ιδωθεί απλώς και μόνο μέσα από το πρίσμα μιας δυτικοκεντρικής ανάγνωσης της πραγματικότητας. Διότι σε αυτή την περίπτωση καταλήγει να γίνεται – έστω και ακούσια – μυωπική.

Ποιος είναι λοιπόν ο Αραβικός Κόσμος; Πώς συνδέονται η Παλαιστίνη, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Συρία, η Υεμένη, η Σαουδική Αραβία και τόσοι άλλοι; Πώς συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν με τους Κούρδους, με την Τουρκία, με τις δυτικές δυνάμεις που εμφιλοχωρούν και διεισδύουν στην περιοχή; Ποιες είναι οι αντιθέσεις και ποιες οι συνθέσεις; Ποια η σχέση της Δύσης αλλά και της μικρής Ελλάδας με τον Αραβικό Κόσμο; Και τελικά, ποιο είναι το Ισλάμ και ποιο το «Ισλαμικό Κράτος»;

Με αφορμή το τελευταίο μας βιβλίο, ψηλαφούμε τον αραβικό κόσμο μέσα από τον πολιτισμό του, τη θρησκεία και την ιστορία του. Με έγκριτους αραβολόγους, θεολόγους, θρησκειολόγους, ιστορικούς, αρχαιολόγους και φιλολόγους επιδιώκουμε να ανοίξουμε αυτά τα πολυδύναμα αλλά και αμφιλεγόμενα ζητήματα με έναν τρόπο ουσιαστικό.

Περισσότερα για την εκδήλωση εδώ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου